{ "title": "Evde Pizza Tarifi", "image": "https://www.pizzatarifi.gen.tr/images/evde-pizza-tarifi.gif", "date": "19.01.2024 09:58:12", "author": "Ayşe Benli", "article": [ { "article": "Evde pizza tarifi tüm pizza sevenlerin uygulayabileceği kadar kolay bir yapım aşamasına sahiptir. Dışarıda yemek yerine evinizde belli başlı malzemeler ile makul ve lezzetli pizzalar yapabilirsiniz.

Evde Pizza Malzemeleri
Hamur sosu için
Evde Pizza Nasıl Yapılır?

Pizza yapmak aslında çok kolay olmasının yanında belli konulara dikkat edilmediği takdirde istenen lezzetin alınamaması şeklinde sonuçlanan bir iştir. Pizza yapmadan önce istenilen pizzanın ne tür malzemelere sahip olmasının tercih edileceği belirlenmelidir. Her malzeme birbiriyle farklı uyumlar sağlayarak değişik lezzetlere ev sahipliği yapar. Kimisi için sadece beyaz peynir, domates, soğan, mantar ve mısırdan oluşan bir pizza lezzetliyken kimisi salam sucuk kaşar ağırlıklı karışık pizza tadından hoşlanabilir. İtalyanlar bunu her malzeme topluluğuna değişik bir pizza türü ismi vererek kolaylaştırmışlardır. Fakat evde yaptığımız pizzanın şefi bizleriz ve örneğin Akdeniz Pizza gibi bir türün malzeme sınırlamasına girmemiz gerekmiyor. Dilediğimiz malzemeleri bir araya getirerek farklılık yaratabiliriz.

Pizza hamuru mayalı hamurdan yapılır. Bunun için hamurun belli bir mayalanma süresine ihtiyacının olduğu bilinmelidir. Derin bir kapta çalışmak hamura rahat kıvam verebilmek adına atılacak ilk yardımcı adımdır. Sırasıyla yağ, şeker, maya, su, un eklenerek hamur karıştırılmaya, ardından yoğurulmaya başlanır. İlk olarak un ve tuzu döküp ortasına elinizle hafif bir çukur görünümü verip malzemeleri buraya ekleyerek de hamuru toparlayabilirsiniz. Un miktarı 4 bardak olarak verilmiştir fakat hamurun kıvamına göre artırılması gerekirse azar azar eklenmelidir. Hamur kendini toparladıktan sonra en önemli detayın sırası gelir. Pizza hamuru ne kadar iyi mayalanırsa o kadar başarılı sonuç vermekte. Bu yüzden en az 1 saat hamurun kabının üzerine poşet geçirilerek bekletilmesi ve hamurun içerisinin iyice hava kabarcıklarıyla dolması sağlanmalıdır. Hamur, zaman varsa bir gün öncesinden dahi hazırlanarak buzdolabında bekletilebilir.

Hamurun mayalanmasını hızlandırmak istiyorsanız hamuru oluşturma işlemi sırasında kullandığınız suyu hafif el yakmayan bir sıcaklık derecesindeyken ekleyin.

Hamur mayalanırken pizzanın üzerine eklenecek malzemelerin dilimlenme işlemleri yapılabilir. Malzeme listesinde verilen malzemeler veya sizin tercih ettiğiniz malzemeler istediğiniz boyutlarda kesilerek hazırlanır. Kaşar rendeden geçirilir. Burada dikkat edilmesi gereken detay bazı malzemelerin pişerken suyunu saldığının veya hacmini kaybedeceğinin bilinmesidir. Örneğin domates her zaman pizzanızın daha ıslak olmasına neden olur, mantar hacim kaybeder.

Pizzaya lezzet veren bir diğer unsur da hamur sosudur. Genellikle hamur sosu ne kadar çok kullanılırsa pizza o kadar lezzetli olur fakat bu kiminin damak zevkine uymayabilir. Ketçap, biber salçası, yağ ve su bir kâsenin içerisinde iyice karıştırılır. Biber salçası acı geliyorsa domates salçası da kullanılabilir.

Hamur mayalandıktan sonra büyük boy yuvarlak fırın tepsisinin içine önce merdane yardımıyla sonra elle şekil verilmesi suretiyle açılır. Büyük boy tepside yapmak piştikten sonra pizza dilimlerinin doyurucu miktarda porsiyonlara bölünebilmesini sağlar fakat istenirse hamur bölünerek daha küçük pizzalar da yapılabilir. Hamur ince çıtır isteniyorsa inceltilir, kalın doyurucu olsun isteniyorsa kalın yayılır. Daha sonra üzerine pizza sosu kaşık yardımıyla hamurun her yerine yayılır. Rendelenen kaşar ve diğer malzemeler eşit bir dağılımda gözükecek şekilde hamur üzerine serpilerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarmaya bırakılır.

Kaşarın ve fırının cinsine göre kimi zaman pişerken kaşar pizzanın üzerinde kuruyabilmektedir. Bunu önlemek için hamurun üzerine kaşar atılmadan diğer malzemelerle birlikte pizza fırına atılabilir ve hamurun pişmesine yakın tepsi fırından dışarı çıkarılarak üzerine kaşar serpilebilir ve hamur ile kaşarın eş zamanda pişmesi sağlanabilir.

Pizza hamurunun kenarları renk almaya başlayarak kızardıktan sonra pizza fırından çıkarılır ve dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }